De terugblik op 2023 publiceren we door omstandigheden veel later dan onze bedoeling was. Onze verontschuldigingen daarvoor. Op ons eigenlijke werk hebben deze omstandigheden echter geen invloed gehad.
We hebben besloten de inhoudelijke en financiële verslaglegging vanaf dit verslagjaar te combineren. Voor beide aspecten kunt u in het algemeen met dit document volstaan. Wenst u toch nadere informatie, dan kunt u ons via ons e-mailadres of telefoonnummer benaderen. Zie:
E: info@nationaalblindenmuseum.nl
en
M: 06-300 22 688.
We hebben in het verslagjaar 220 bezoekers ontvangen, onder wie 17 begeleiders. Het jaar ervoor was het aantal bezoekers 137, inclusief 26 begeleiders.
Het aantal personen dat vanuit het vakantiecentrum Dennenheul het museum bezocht, was geringer dan in 2022. Deze vermindering werd gelukkig geheel goedgemaakt door het bezoek dat we mochten verwelkomen op de donateursdag van de Christelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden (de CBB) en door de toeloop op Open Monumentendag, georganiseerd door de Historische Vereniging Ermelo.
Dankzij de door de Historische Vereniging Ermelo verspreide informatie over de Open Monumentendag hebben ruim negentig mensen die dag, verdeeld over zes uur, met onze collectie kennisgemaakt. Dit kwam mede doordat De Stentor specifiek aan ons museum aandacht had besteed. Zo’n grote toeloop hadden we niet verwacht. Zowel voor de gastvrouw als voor de drie aanwezige gidsen was het bijna vanaf het begin improviseren geblazen. De energie die dit kostte werd echter ruimschoots gecompenseerd door de ervaring dat zoveel mensen geïnteresseerd bleken te zijn in onze collectie en in wat wij in relatie tot onze collectie te vertellen hadden.
Voorts maken we ook graag melding van de grote reportage die in Het Alternatiefje is verschenen. Dit is een audio-tijdschrift van de Oogvereniging, regio Noord-Holland. De reportage is gemaakt door Henk Kortschot en is verschenen in het oktobernummer van jaargang 2023.
Hieronder geven we enige voorbeelden van voorwerpen die we in het verslagjaar aan onze collectie hebben kunnen toevoegen.
Van het Stadsmuseum Grave hebben we een demonstratieversie van het Graafs rekenbord in bruikleen ontvangen. Deze grote uitvoering van het systeem vereenvoudigt voor ons de uitleg van dit systeem.
Het stadsmuseum heeft ons bovendien in het bezit gesteld van de digitale versies van twee films. Het betreft een film uit 1928, getiteld: Uit de wereld der eeuwige duisternis, en een film uit 1957, getiteld: Nacht zonder sterren. Het zijn zwart-witfilms, de oudste zonder geluid.
Eerstgenoemde films gaat over het blindeninstituut Sint Henricus, voor jongens; de andere film over het blindeninstituut De Wijnberg, voor meisjes. Beide instituten waren in Grave gevestigd.
De thans nog bestaande Graafse onderwijsinstelling voor blinden en slechtzienden, Visio Onderwijs, heeft ons meerdere onderwijshulpmiddelen geschonken. We noemen:
a. Een grote landkaart van Nederland in elektro-uitvoering;
b. Braillebricks (legosteentjes met brailletekens erop) en
c. Een atlas voor slechtzienden.
Van het revalidatiecentrum Visio het Loo-Erf hebben we een paar overbodig geworden hulpmiddelen ontvangen.
Door het Vakantiebureau zijn we in het bezit gesteld van de brailleversie van de groot nieuws bijbel, afkomstig uit Groepshotel Dennenheul.
We hebben onze collectie ook kunnen aanvullen met schenkingen van particulieren.
De aanwas van de collectie heeft gevolgen gehad voor activiteiten in de sfeer van collectiebeheer. Soms moesten voorwerpen worden opgehaald. Altijd moest er aandacht aan registratie en plaatsing worden besteed. In sommige gevallen moesten ook herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd.
In het verslagjaar hebben we de digitalisering van de in ons archief voorkomende compactcassettes kunnen afronden. De volgende stap is het beoordelen wat ervan de aanwezige geluidsbanden en videocassettes moet en kan worden gedigitaliseerd.
Af en toe kunnen we met onderdelen van onze collectie iemand helpen die naar bepaalde informatie op zoek is. In het verslagjaar hebben we onder meer een ondersteunende bijdrage kunnen leveren aan een biografie over de blinde musicus Willem Créman waarmee Laura Meilink-Hoedemaker bezig was. Vanuit haar eigen belangstelling voor het klokkenspel, was zij Willem Créman op het spoor gekomen doordat hij jarenlang als beiaardier actief is geweest. Zie voor het resultaat van haar onderzoekswerk de website.
www.laurameilink.nl (nieuw venster)
In het verslagjaar bedroegen de reiskosten van de vrijwilligers in totaal 867,79.
Voor catering is in 2023 173,97 uitgegeven.
De kosten van collectiebeheer bedroegen 211,49.
Voor publiciteit en webhosting is 382,34 uitgegeven.
Aan de CBB is 300 betaald voor het gebruik van de ruimte die aan ons ter beschikking is gesteld.
De bestuurskosten bedroegen 86,27 en de bankkosten 236,68.
De uitgaven beliepen in totaal een bedrag van 2.258,54.
Hiertegenover stonden de volgende inkomsten:
Bijdragen van bezoekers: 792;
Donaties van particulieren: 2.131,50;
Rente: 19,72.
Het totaal aan inkomsten bedroeg 2.943,22.
Het positief saldo was 684,68.
Aan het begin van het verslagjaar hadden we op de bank een tegoed van 2.551,65.
We hebben het jaar afgesloten met een banktegoed van 3.236,33.
De organisatie (de CBB) en particulieren die ons werk financieel hebben ondersteund zijn wij zeer erkentelijk.
In het verslagjaar heeft er een bestuurswisseling plaatsgevonden.
De penningmeester-secretaris, mevrouw C.C. Leenders-Meijer, heeft in februari haar bestuurslidmaatschap beëindigd. Wij zijn haar zeer erkentelijk voor het feit dat ze in 2014 de vorige penningmeester heeft willen opvolgen.
Als nieuwe penningmeester hebben we de heer R.J. Aaldenberg verwelkomd. De voorzitter vervult nu zelf de functie van secretaris.
Aan het eind van het verslagjaar bestond het bestuur uit de volgende personen:
- de heer L.F. (Loek) Meijer, voorzitter-secretaris;
- de heer R.J. (Remco) Aaldenberg, penningmeester;
- de heer A.J. (Ad) van der Waals.
Het bestuur heeft per e-mail en telefoon intern overleg gevoerd.
De volgende personen hebben dit verslagjaar als vrijwilliger tijd, energie en vaardigheid ter beschikking gesteld van onze stichting:
- de heer R.J. (Remco) Aaldenberg (tevens penningmeester);
- mevrouw A.M. (Astrid) Brouwer;
- de heer H.J. (Hendrik-Jan) van Duin;
- de heer W. (Wiep) Gardebroek;
- mevrouw H. (Hennie) Halfwerk-Tip;
- mevrouw H. (Harma) Tip.
Wij danken deze vrijwilligers voor het werk dat zij voor ons museum hebben verricht.
terug naar de beginpagina van jaarstukken
terug naar de beginpagina van de website