Afbeelding van een houten blok met zes uitneembare pinnen met kop Afbeelding van een kleiner houten blok met de letter u-tremaDe afmetingen van het grootste blok zijn 13 maal 9 maal 2,5 cm.
Die van het andere zijn 8 maal 5 maal 2,5 cm.
De koppen van de pinnen stellen de braillepunten voor waarmee letters en andere tekens kunnen worden gemaakt. Door bijvoorbeeld de onderste pin links en de bovenste pin rechts uit te nemen, blijven er vier pinnen over die tezamen de letter u-trema uitbeelden.

Afbeelding van een sleutelhanger als braillevoorlichtingsmateriaal Afbeelding van de sleutelhanger op weg naar een andere letterDe afmetingen van het kunststoffen voorwerp dat aan de sleutelring hangt zijn 3 maal 2 maal 2 cm.
Het blokvormige voorwerp bestaat uit drie schijven die ten opzichte van elkaar verdraaid kunnen worden. Met een veer zijn de schijven met elkaar verbonden. Voordat een schijf gedraaid kan worden, moeten de schijven enigszins van elkaar afgetrokken worden.
Elke schijf heeft vier zichtbare vlakken. Hierop wordt bij iedere schijf hetzelfde gepresenteerd:
a. een punt links, een holte rechts;
b. een punt links en een punt rechts.
c. een holte links en een punt rechts.
d. twee holtes.

De drie schijven tezamen laten per zijde een bepaald brailleteken zien, afhankelijk van de stand van de schijven ten opzichte van elkaar.terug naar de vorige pagina