Afbeelding van een leeslineaal Afbeelding van een handloep, lensgrootte 70 maal 57 mm. Afbeelding van een handloep, lensgrootte 83 maal 64 mm. Afbeelding van een handloep, lensgrootte 102 maal 76 mm. Afbeelding van handloepjes in leren etui Afbeelding van een bril met een loep voor het rechter glas Afbeelding van een TV-loep van Tieman Afbeelding van een Bergerloupe, bovenaanzicht; Gowllands Ltd Afbeelding van een Bergerloupe, vooraanzicht Afbeelding van een bril met verstelbare loepen, merk Shin-Nippon Afbeelding van een deskloupe, merk Rinckbrillen; lensgrootte 75 mm. Afbeelding van een handloepje, merk coil; lensgrootte 47 mm. Afbeelding van een lens met verlichting Afbeelding van een Readerloupe, merk Rectangular Afbeelding van de achterkant van deze loep, met lampje Afbeelding van vier verschillende loepen met verlichting, merk Eschenbach Afbeelding van het beeldscherm; met de camera wordt gelezen: Ik zag Afbeelding van de tekst die via de camera moet worden gelezen Afbeelding van de onderzijde van de Meva II-camera; de lensopening is te zien



Onder meer zijn hierboven de loepen met handvat getoond, zijnde de handmagnifier small, minor resp. major Aspheric. De producent is Combined Optical Industries Limited.
De loepen zijn per stuk opgeborgen in een blauw kartonnen doosje. De doosjes hebben de volgende afmetingen:
Small: 18 maal 9 maal 3 cm.
Minor: 22 maal 10 maal 2,5 cm. (twee exemplaren)
Major: 24 maal 12 maal 3 cm.
Van de Minor bezitten we nog een iets afwijkende uitvoering.

De drie kleine handloepjes in etui zijn gelijk. Ze vergroten viermaal. De etuitjes meten 7 maal 7 maal 0,5 cm. De doorsnee is 5 cm. De loepjes zijn door middel van een klinknagel met het etuitje verbonden

De bril met een loep voor het rechter glas is van het merk Keeler, England. Hij is verpakt in een zwart kistje. De afmetingen van het kistje zijn 26 maal 8 maal 8 cm.

De leeslineaal is een erg handzaam hulpmiddel voor wie de vergrotingsfactor voldoende is. De lineaal leg je over een tekstregel heen. De tekens zie je dan vergroot. De lineaal zit in een plastic zakje. De afmetingen zijn: 26 maal 3 maal 2 cm.

De TV-loep van Tieman is een heel wat groter hulpmiddel.
Een grote lens vergroot de tekst. De vergrote tekst wordt op het beeldscherm weergegeven. Een verschuifbaar plateau maakt het mogelijk de tekst onder de lens te plaatsen.
De basis van het toestel is 55 maal 76 cm. (diepte maal breedte).
Het beeldscherm reikt tot 72 cm. boven het grondvlak (de tafel).
De geleider van de lens reikt tot 106 cm. boven het grondvlak.

Tot de collectie behoren nog enige vergrotingstoestellen met iets geringere afmetingen dan de TV-loupe van Tieman. Deze moeten nog beschreven en gefotografeerd worden.

Van kleinere omvang zijn de Meva II van Visual Methods Inc., Westwood New Jeresey, en de pmm (Eschenbach?)
De Meva II bestaat uit een beeldscherm en een camera. Bij de camera kunnen uit meerdere lenzen kiezen. De afmetingen van de behuizing van het beeldscherm zijn: 12 maal 17 maal 20 (h maal b maal d). De afmetingen van de camerabehuizing zijn: 3,5 maal 8,5 maal 8 cm. (h maal b maal d). Het toestel zit met de benodigdheden voor de elektrische voorziening in een draagtas.
De afmetingen van de draagtas zijn: 28 maal 36 maal 17 cm. (h maal b maal d).



terug naar de vorige pagina