Computeraanpassingen

De VersaBraille

Afbeelding van de VersaBraille in kunststoffen koffer Afbeelding van de binnenkant van het deksel Afbeelding van de merkaanduidingWij hebben twee exemplaren van de VersaBraille in de collectie. Het apparaat is in een koffer ingebouwd.
De afmetingen van de dichte koffer zijn 12 maal 34 maal 22 cm. (h maal b maal d).
Er zijn een cassetterecorder en een leesregeltje van 20 cellen ingebouwd. De invoer van tekens geschiedt met behulp van een brailletoetsenbord (zes toetsen).
Eťn van de twee exemplaren stamt uit 1982. Dit heeft tot en met 1989 onderhoudsbeurten gehad.
De VersaBraille is in 1979 in Nederland geïntroduceerd.

Leesregels en laptops

Afbeelding van een Toshiba laptop op een 44-cellige leesregel, merk Toshiba Satelite resp. Combibraille Afbeelding van de 44-cellige leesregel, merk Combibraille, uitvergroot detail Afbeelding van een opvouwbare leesregel, merk Combibraille, in opgevouwen toestand Afbeelding van een laptop op een 40-cellige leesregel, merk Sony Vaio resp. Alva BC640 Afbeelding van de 40-cellige leesregel, merk Alva BC640 Afbeelding van een 44-cellige leesregel, merk ALVA 544 Satellite Afbeelding van een 70-cellige leesregel, merk ALVA 570 Satellite Pro


De afmetingen van de Toshiba zijn 5 maal 31 maal 25 cm. (h maal b maal d).

De Combibraille heeft 44 cellen, 4 voor de statusinformatie en 40 voor letters, cijfers en leestekens.
Boven de rij cellen bevinden zich twee groepjes van drie toetsen. Aan de voorkant van de leesregel bevinden zich de zogenoemde duimtoetsen (vijf stuks).
De afmetingen van de bak zijn 4 maal 30 maal 31 cm. (h maal b maal d). Bij deze wordt de verbinding met de computer nog tot stand gebracht via een seriële of parallelle poort. De leesregel heeft bovendien een eigen adapter.

De opvouwbare leesregel bevat ook 44 cellen. Boven de rij met cellen bevindt zich een rij zogenoemde cursorroutingknopjes. Nog verder van de gebruiker af zijn twee groepjes van vier toetsen te vinden. Aan de voorkant van de leesregel bevinden zich de zogenoemde duimtoetsen (vijf stuks).
De verbinding met de computer verloopt via een USB-kabel. Deze verzorgt ook de voeding.
In opgevouwen toestand zijn de afmetingen 4 maal 33 maal 15 cm. (h maal b maal d). De leesregel is een stuk lichter dan de Combibraille die hierboven wordt getoond.

Een nieuwere combinatie (2012/2013) is die van de laptop Sony Vaio op de leesregel Alva BC640.
De afmetingen van de laptop zijn: 3 maal 37 maal 25 cm. (h maal b maal d).
De afmetingen van de leesregel zijn: 2 maal 34 maal 7 cm. (h maal b maal d).
De leesregel is in dit geval via een USB-kabel met de laptop verbonden. Een verbinding via Blue Tooth is ook mogelijk.
Aan deze leesregel kan ook nog een zogenoemde audiomodule worden geklikt. Deze bevat een luidsprekertje, een brailletoetsenbord en opslaggeheugen. De uitgebreide leesregel is daardoor als notitieblok te gebruiken.
Deze laptop behoort overigens niet tot de collectie.


Elobox en EuroScope

Afbeelding van de Elobox Afbeelding van de Euroscope met 20 cellenDe Elobox is als het ware een digitaal notitieblok. Met een brailletoetsenbord kun je tekst invoeren. De tekstbestanden kunnen via een kabel naar een computer worden gestuurd. Je kunt ook tekst van de computer naar de Elobox overbrengen. De tekst is via synthetische spraak te beluisteren.
We hebben twee verschillende uitvoeringen van de Elobox in de collectie. Het afgebeelde exemplaar heeft elf toetsen. De afmetingen zijn 22 maal 13 maal 3 cm. (exclusief de toetsen).
De Elobox bevat geen leesregel. De verbinding met de computer verloopt via de seriéle poort. De Elobox heeft een eigen adapter.

De twee uitvoeringen van de EuroScope in onze collectie hebben een ingebouwd leesregeltje van 20 cellen. De toestellen hebben 23 toetsen plus een rij van 20 cursorroutingknopjes, gesitueerd boven het leesregeltje. Voor de verbinding met een computer kan uit een seriële en een parallelle poort worden gekozen. De EuroScope wordt via een eigen adapter gevoed.
De EuroScope kan als leesregel met een computer en een smartphone worden verbonden.
De afmetingen van het apparaat zijn 21 maal 17 maal 5 cm. (inclusief toetsen).
De twee exemplaren die wij hebben verschillen in zeer geringe mate van elkaar.terug naar de vorige pagina