Horloges, wekkers en dergelijke


Een horloge of wekker laat zich herkennen als hulpmiddel, wanneer
a. de positie van de wijzers tastend kan worden afgelezen, of
b. de cijfers en wijzers voor slechtzienden waarneembaar zijn door grotere afmetingen en/of contrasterende kleurstelling.

Het zogenaamde braillehorloge heeft een klepje dat je kunt laten openspringen. Vervolgens kun je de op de wijzerplaat aangebrachte puntjes of streepjes en de stand van de wijzers voelen. De puntjes of groepen puntjes stellen geen braillecijfers voor; de term braillehorloge is daarom eigenlijk verkeerd. Een secondenwijzer ontbreekt.

Voor de instelling van de wektijd op wekkers zijn ook voor blinden en slechtzienden bruikbare systemen bedacht en toegepast.

De sprekende horloges en klokjes die op een zeker moment op de markt zijn gebracht als hebbedingetje, waren soms te beschouwen als voorbeelden van design for all. Ze hadden en hebben echter het nadeel dat je in gezelschap niet ongemerkt kunt vaststellen hoe laat het is.

We hebben meerdere horloges en wekkers in de collectie. Hieronder worden er enkele afgebeeld. Er worden ook afbeeldingen van een stopwatch getoond.

Afbeelding van een braillezakhorloge, merk Dion Afbeelding van een braillezakhorloge, merk Arsa Afbeelding van een polshorloge met grote cijfers, merk HBS Afbeelding van een braillepolshorloge, merk Prisma Afbeelding van een braillezakhorloge met extra ring met cijfers Afbeelding van een braillezakhorloge met brede wijzers Afbeelding van een braillewekker, voorkant, merk Junghans Afbeelding van dezelfde braillewekker, de achterkant Afbeelding van een braillewekker met beschermplaatje, merk Sinn Afbeelding van een braillewekker zonder beschermplaatje, merk Sinn Afbeelding van een sprekende wekker, piramidevormig, merk Seiko Afbeelding van een braillewekker, merk onbekend Afbeelding van een sprekende klok, merk Sharp Afbeelding van een sprekende alarmklok, piramidevormig, merk Talking Afbeelding van een braillestopwatch, merk Junghans Afbeelding van een braillestopwatch, vanaf opzij, merk Junghans

Klik hier om de afbeeldingen in een grotere uitvoering te zien
naar de beginpagina van hulp- en leermiddelen
naar de beginpagina van de collectie van lectuur
naar de beginpagina van interviews
naar de beginpagina van de website