Collectie van het Nationaal Blindenmuseum, onderdeel diverseIn onze collectie bevindt zich niet alleen geschreven lectuur (al dan niet gedigitaliseerd) en hulpmiddelen. Ze bevat ook reliëfwerk. geluids- en/of beelddragers. Voorts is er nog een restacategorie. Deze noemen gemakshalve Diverse.
De pagina waarop u zich nu bevindt is bestemd voor informatie over het geluids- en beeldmateriaal en over diverse andere voorwerpen. We beginnen met laatstgenoemde categorie.

Diverse voorwerpen


In 2021 hebben we van de Vereniging Onbeperkt Lezen een gedenktegel gekregen. Op deze tegel is het aangezicht van Jan van Rossem te zien en te voelen. Hij is van 1954 tot 1980 directeur van de Nederlandsche Blindenbibliotheek geweest. Deze eerste blindenbibliotheek was in 's-Gravenhage gevestigd. De gedenktegel is gemaakt naar aanleiding van het overlijden van Jan van Rossem in 1980. Ze is op 10 november 1980 onthuld. Het ontwerp was van mevrouw B. Sturm- van de Bergh te Bentveld. Het initiatief om het te laten maken is uitgegaan van bewoners van het Hendrik-Kokhuis in Rolde.
De tegel heeft een hoogte van 44 cm. en een breedte van 32 cm.
Zie hier een afbeelding van de tegel.

Afbeelding van de gedenktegel voor de nagedachtenis aan Jan van Rossem

Klik hier om de afbeelding in een grotere uitvoering te zien
naar leer- en hulpmiddelen
naar interviews
naar de beginpagina van de website